O piškotkih!

Piškotki niso nič novega! Vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah in mobilnih napravah shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da se z novo zakonodajo (ZEKom-1) obetajo spremembe glede obveščanja oziroma soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

Kaj so piškotki?

So male datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do spleta, z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik! Ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali celo onemogoči.

Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je zaradi piškotkov hitrejša in preprostejša. Spletno mesto si tako zapomni posameznikove izkušnje, s čimer je prihranjen čas. Tako je brskanje po spletnih mestih učinkovitejše in prijaznejše. Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:

• za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na prejšnje obiske
• za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave na delih spletnih mest, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene
• za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobilnik), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi
• za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani
• za delovanje določenih storitev so nujni (na primer pri spletni banki, spletni trgovini in drugih oblikah e-poslovanja)

Zakaj spletne strani uporabljajo piškotke?

Večina spletnih strain uporablja piškotke, ker so priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je skladno z interesi posameznega spletnega uporabnika. Tako je razlogov za njihovo uporabo več! Eden med najpomembnejšimi je prav gotovo njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), ki pomagajo tudi pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine) in zbiranju raznih statistik o navadah spletnega uporabnika. Tako se le s piškotki lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani. Podjetja lahko prek piškotkov ocenijo tako učinkovitost zasnove svojih spletnih strani kot ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom na svojih spletnih straneh.

Onemogočanje piškotkov!

Sami se odločite ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi! Nastavitve za nadziranje in spreminjanje piškotkov najdete v vašem spletnem brskalniku. Za informacije o nastavitvah piškotkov izberite spodaj navedeni spletni brskalnik, ki ga uporabljate in tako prilagodite piškotke svojim potrebam. Te nastavitve lahko kadarkoli spremenite!

Firefox
Chrome
Internet Explorer 9
Internet Explorer 7 in 8
Opera
Safari

V primeru, da piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani janja-sreckar.com onemogočene!

Seznam naših in ostalih piškotkov, ki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani janja-sreckar.com!

Piškotki za delovanje spletne strani:

Ime piškotka Namen Čas poteka piškotka Stran/Aplikacija
__utma Statistika ogledov spletne strani 2 leti .janja-sreckar.com/Google Analytics
__utmb Statistika ogledov spletne strani 30 minut .janja-sreckar.com/Google Analytics
__utmc Statistika ogledov spletne strani Trajanje seje .janja-sreckar.com/Google Analytics
__utmz Statistika ogledov spletne strani 6 mesecev .janja-sreckar.com/Google Analytics
act Delovanje Facebook vtičnika Trajanje seje Facebook
c_user Delovanje Facebook vtičnika Trajanje seje Facebook
csm Delovanje Facebook vtičnika Trajanje seje Facebook
datr Delovanje Facebook vtičnika 2 leti Facebook
fr Delovanje Facebook vtičnika 1 mesec Facebook
lu Delovanje Facebook vtičnika 2 leti Facebook
p Delovanje Facebook vtičnika Trajanje seje Facebook
presence Delovanje Facebook vtičnika Trajanje seje Facebook
s Delovanje Facebook vtičnika Trajanje seje Facebook
xs Delovanje Facebook vtičnika Trajanje seje Facebook
Share